7 Δεκέμβριος 2019, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 16:41

Ερντογάν: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης εστάλη στον ΟΗΕ

  • Διαταγή Ερντογάν η σύσταση οργανισμού για την αποδόμηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας με τη Λιβύη εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία φέρει και την δική του υπογραφή, επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μπαίνοντας αυτόματα σε ισχύ.

Θυμίζουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη υπέγραψαν διμερές μνημόνιο συνεννόησης.

Σε ομιλία του σε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα «δικαιώματά» της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ναυτικό δίκαιο μέχρι το τέλος της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, έκανε επίθεση στην Ελλάδα με αφορμή την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, την οποία χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη» κίνηση. «Τι κέρδισες από αυτό;», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επιπλέον, μίλησε και για την κατάσταση στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την περιοχή αν δεν αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία με αίτημα του συριακού λαού. «Εμείς είμαστε αυτοί που καθαρίσαμε την περιοχή των 3.000 τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους. Δεν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτόν τον κόσμο που να διεξάγει αυτόν τον αγώνα», συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIL.

  • Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com.