10 Απρίλιος 2014, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 13:45

Στις Βρυξέλλες χτύπησε για ένα διήμερο η καρδιά του Πόντου

  • Στις Βρυξέλλες χτύπησε για ένα διήμερο η καρδιά του Πόντου

Αποστολή: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας που οργανώθηκε στις 6 και 7 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνόφωνων στην Τουρκία και την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Στις Βρυξέλλες χτύπησε για ένα διήμερο η καρδιά του Πόντου. Όχι τζαμί, αλλά μουσείο η Αγία Σοφία Τραπεζούντος, ανθρώπινα δικαιώματα στους Ελληνόφωνους και προστασία των ελληνοχριστιανικών μνημείων.

Στο τέλος των εργασιών, στον μεγάλο προθάλαμο του Ευρωκοινοβουλίου, ήχησε η ποντιακή λύρα, και οι εκατοντάδες επίσημοι και μέλη των ποντιακών οργανώσεων καμάρωσαν το χορευτικό συγκρότημα από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης να χορεύει με λεβεντιά τον πυρρίχιο χορό, ενώ οι ήχοι της λύρας του Θανάση Στυλίδη και του νταουλιού του Κώστα Ζώη αντήχησαν στους διαδρόμους, πέρασαν έξω από το επιβλητικό μέγαρο και σελάγισαν στους γύρω δρόμους για να κάνουν γνωστή την δυναμική παρουσία των Ποντίων, εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης.

Η αίθουσα των εκδηλώσεων όπου έγιναν οι ομιλίες. Διακρίνονται, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, ο πρέσβης Κ. Χαλαστάνης, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Αθηναγόρα π. Ευ. Ψάλλας, ο βουλευτής Π. Κουρουμπλής και οι ευρωβουλευτές Κρ. Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Κοππά (ΔΗΜΑΡ).

Την πρώτη μέρα, το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, από το Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν κ’ εν’ αργώς» (ποτέ δεν είναι αργά). Μετά τη δέηση, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, άλλων επισήμων και πολλών ομογενών, μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης, ο οποίος στην συγκινητική του ομιλία αναφέρθηκε στους διωγμούς των προγόνων μας, τονίζοντας τους λόγους που επιμένουμε να αγωνιζόμαστε, 95 χρόνια μετά την έναρξη της Γενοκτονίας και τον ξεριζωμό που υπέστησαν οι πρόγονοί μας από τις εστίες τους. «Δεν ζητούμε τίποτε, παρά μόνο τη συγγνώμη του τουρκικού κράτους για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον των προγόνων μας», είπε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ Στ. Τανιμανίδης εκφωνεί λόγο στον Μητροπολιτικό Ναό για τη Γενοκτονία των Ποντίων, μετά την επιμνημόσυνη δέηση

Τη δεύτερη μέρα, 7 Απριλίου, τους περίπου ογδόντα προσκεκλημένους εξ Ελλάδος και άλλων χωρών υποδέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ελληνογερμανός ευρωβουλευτής Γεώργιος Χατζημαρκάκης, ο οποίος τους ξενάγησε, αλλά και οργάνωσε συναντήσεις με στελέχη και εκπροσώπους οργάνων και πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γ. Χατζημαρκάκης κατόρθωσε και συγκέντρωσε ονόματα δεκάδων Ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη μέλη, που υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο εξουσιοδοτούνται τα αρμόδια όργανα του ΕΚ να ζητήσουν το ελληνοχριστιανικό μνημείο της Αγίας Σοφίας να ενταχθεί στη λίστα με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ομολογουμένως, ο λαμπρός αυτός πολιτικός, που θα πολιτευτεί τη φορά αυτή με δικό του σχηματισμό στην Ελλάδα, αγωνίστηκε με θέρμη για τα δίκαια των Ποντίων και δεν ήταν τυχαία η προσφώνησή του από Έλληνα δημοσιογράφο, ότι «ο Χατζημαρκάκης σήκωσε στους ώμους του τον ποντιακό ελληνισμό σαν δέκα ευρωβουλευτές και δικαίως θα μείνει στις καρδιές μας ως Χατζημαρκίδης!». Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου και αμέσως μετά σε μεγάλη αίθουσα του κτηρίου Αλτιέρο Σπινέλι άρχισαν οι ομιλίες, μετά τον χαιρετισμό του ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη.

Ομιλητές στην ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Διακρίνονται, αριστερά ο υπουργός Τουρισμού του Βελγίου Χρ. Δουλκερίδης και στη μέση ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης

Ο Πόντιος υπουργός τουρισμού του Βελγίου Χρήστος Δουλκερίδης (έλκει την καταγωγή του από τη Σκύδρα), μίλησε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ελληνόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται. Αναφέρθηκε στην προώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας που οργάνωσαν οι Νεότουρκοι και οι κεμαλιστές κατά την περίοδο 1914-1922 κατά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Με τη συμπεριφορά της αυτή η Τουρκία, τόνισε ο Χρ. Δουλκερίδης, δεν μπορεί να ελπίζει ότι κάποτε θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν.

Ο δημοφιλής στις Βρυξέλλες Χρ. Δουλκερίδης, που έλκει την καταγωγή του από την Σκύδρα, ξεκίνησε μέσα από τη φτώχεια και τη μιζέρια και έγινε υπουργός ευρωπαϊκής χώρας με την αξία του (μαζί με τον απεσταλμένο μας Τάσο Κοντογιαννίδη)

Ο καθηγητής και συγγραφέας Στάθης Ταξίδης μίλησε για το θέμα της τύχης των ελληνικών-χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι συνεχίζουν να καταστρέφονται αλλά ταυτοχρόνως και να αλλοιώνεται η ιστορία και η φυσιογνωμία τους. Αναφέρθηκε και στο θέμα της μετατροπής από τις τουρκικές Αρχές της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, ενός βυζαντινού ιστορικού ναού, από μουσείο σε τζαμί, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν τα ελληνοχριστιανικά μνημεία, τα κατέστρεψαν και αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία τους. Αναφέρθηκε κατόπιν στις περιουσίες που άφησαν πίσω τους οι Έλληνες του Πόντου, και ήταν δεκαπλάσια από εκείνη της ανταλλάξιμης που τους δόθηκε στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το σύγχρονο τουρκικό κράτος οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα χιλιάδων αθώων θυμάτων...

Ο ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης με τον απεσταλμένο μας στις Βρυξέλλες Τ. Κοντογιαννίδη

Ο δικηγόρος και Γενικός Γραμματέας του ιδρύματος Παναγίας Σουμελά και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, αφού διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναφέρθηκε στην πρόταση, για μεταφορά και τοποθέτηση στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής της Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής Σουμελά του Πόντου, που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους από τις τουρκικές αρχές, ενώ ζήτησε να είναι προσβάσιμα στις χιλιάδες των επισκεπτών.

Η λύρα του δεξιοτέχνη Θανάση Στυλίδη και το νταούλι του Κώστα Ζώη αντήχησαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Μίλησαν ακόμα ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης, που τόνισε ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα κάνει την γειτονική χώρα να δει το αμαρτωλό παρελθόν της και να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ, αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Βούλα Τεκτονίδου, που αναφέρθηκαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ποντιακής Νεολαίας Ντένιζ Λεόνοφ, εκπρόσωποι ποντιακών φορέων από την Ελλάδα κι άλλες χώρες.

Οι λεβεντοχορευτές από την Καλαμαριά στον πυρρίχιο χορό, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαν να έλεγαν: Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!

Διαβάστηκαν μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών από την Ελλάδα. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους του Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα ο π. Ευάγγελος Ψάλλας, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου εκ μέρους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο πρέσβης Κ. Χαλαστάνης ως εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, οι ευρωβουλευτές: εκ μέρους της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, των ΑΝΕΛ Γαβριήλ Αβραμίδης, από την ΔΗΜΑΡ η Μαριλένα Κοππά, και από το ΚΚΕ ο Χ. Αγγουράκης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας, πράξη που δεν ενέχει μνησικακία ή πρόθεση αντεκδίκησης.

Αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετασχόντων στην ημερίδα, μετά το πέρας των εργασιών

Θερμά χειροκροτήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κασπάρ Καραμπετιάν, ο οποίος μετέφερε την απόφαση των Αρμενίων για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Την ημερίδα συντόνισαν η δικηγόρος Κατερίνα Τσαπικίδου και ο δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ έξω από την αίθουσα λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών από τους διωγμούς και τα μνημεία του Πόντου, με την φροντίδα της Λένας Σαββίδου.

Τάσος Κοντογιαννίδης για το Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα: Δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο