7 Δεκέμβριος 2019, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 14:32

Αμερικανός γερουσιαστής «απειλεί» να φέρνει συνεχώς το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Γερουσιαστής Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν 3
    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ (φωτ. αρχείου: Flickr / Senator Bob Menendez)

Μπορεί ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Κρέιμερ (με εντολή Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) να μπλόκαρε την προσπάθεια του Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερουσίας των ΗΠΑ ώστε να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο μάλλον δεν υπολόγιζε την επιμονή του συναδέλφου του.

«Θα φέρνω το θέμα κάθε εβδομάδα», διαβεβαίωσε το Σώμα ο Δημοκρατικός, ο οποίος είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

«Όσοι ενίστανται στο αίτημά μου, τους προτρέπω να σκεφτούν πολύ και έντονα τι σημαίνει για τη φήμη τους, τι σημαίνει για την ιστορία και τι σημαίνει για τη Γερουσία ως θεσμό», είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, και τόνισε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρει την έγκριση. Την άποψη αυτή, βέβαια, δεν συμμερίζεται ο Κέβιν Κρέιμερ, ο οποίος, αν και υποσχέθηκε να μην μπλοκάρει εκ νέου τη διαδικασία, υποστήριξε ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, μιας και θα μπορούσε να υπονομεύσει κρίσιμες διπλωματικές προσπάθειες.

Αυτό δεν είναι το πρώτο… μπλόκο στη Γερουσία για το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων που έχει το πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έπειτα από προτροπή του Λευκού Οίκου, και πάλι, τις προηγούμενες δύο φορές τη διαδικασία σταμάτησαν οι γερουσιαστές Μιτς ΜακΚόνελ και Λίντσεϊ Γκράχαμ, αντιστοίχως.