7 Δεκέμβριος 2019, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 12:56

Παράταση 4 μηνών στην προστασία πρώτης κατοικίας

  • Κτηματολόγιο: 1η Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα – Όλη η διαδικασία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Διάταξη με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη παράταση δίνεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατεύσουν το σπίτι τους, και αφετέρου να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης όσοι έχουν μπει ήδη στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτή θα είναι η τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Η ρύθμιση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων. Η όλη διαδικασία των αιτήσεων υποστηρίζεται από εξειδικευμένους δικηγόρους, οι οποίοι πληρώνονται από τις τράπεζες.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2019 μπήκαν στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου συνολικά 53.530 χρήστες. Από αυτούς οι 35.670 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης. Με την κατάργηση των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση εκτιμάται ότι οι αιτήσεις που διαβιβάζονται και εγκρίνονται θα αυξηθούν, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 224 μόλις προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, από τις οποίες οι 50 έχουν γίνει προς το παρόν αποδεκτές από τους οφειλέτες.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός), θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2020.