7 Δεκέμβριος 2019, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 11:08

Λιβύη: Ρωσικά συστήματα έριξαν το αμερικανικό drone, λέει ο Στρατός των ΗΠΑ

  • Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών
    Ένα μη επανδρωμένο MQ-4C Triton των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Kelly Schindler)

Την επιστροφή των συντριμμιών του drone που αναφέρθηκε ότι κατέπεσε κοντά στην Τρίπολη ζητά η Ουάσινγκτον από τη Μόσχα, καθώς σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Το περιστατικό συνέβη στις 21 Νοεμβρίου, και σύμφωνα με τον στρατηγό Στίβεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, εκείνη την ώρα οι χειριστές που άνοιξαν πυρ δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκει.

«Ωστόσο τώρα γνωρίζουν σίγουρα σε ποιον ανήκει και αρνούνται να το επιστρέψουν. Δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε στο Reuters.

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του τονίζει ότι πρόκειται για εξέλιξη που υπογραμμίζει τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη, όπου Ρώσοι μισθοφόροι φέρονται να είναι στο πλευρό του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, που επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη. Η πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται στα χέρια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ, πάντως, εκτιμούν ότι τα συστήματα που έριξαν το αμερικανικό drone τα χειρίζονταν είτε οι Ρώσοι μισθοφόροι είτε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στην Αφρική, συνταγματάρχη Κρίστοφερ Καρνς, θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι ανήκε στις αντίπαλες δυνάμεις.

Την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη έχουν επιβεβαιώσει τόσο η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας όσο και δυτικοί διπλωμάτες, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Μόσχα που δηλώνει ότι ίσως πρόκειται για πολίτες που πολεμούν στο εξωτερικό ως εθελοντές. Επιπλέον, και ο στρατός του Χαλίφα Χάφταρ αρνείται ότι έχει ξένη υποστήριξη.