7 Δεκέμβριος 2019, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 10:25

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα πληρωθεί, ποιοι οι δικαιούχοι

  • Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα πληρωθεί, ποιοι οι δικαιούχοι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων νοικοκυριών το ποσό των 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ενώ γίνεται προσπάθεια η καταβολή του να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι ανοιχτή 17-26 Δεκεμβρίου.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει ήδη τα στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ΑΦΜ και τα εισοδήματα δείχνουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 700 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ. Αυτό που πρέπει να δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι κυρίως το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού.

Οι τέσσερεις κατηγορίες νοικοκυριών με 953.000 μέλη που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

  • Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
  • Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών.

Για να λάβουν τα νοικοκυριά την έκτακτη ενίσχυση θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 χρόνια.
  • Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
  • Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.