6 Δεκέμβριος 2019, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 20:03

Η Τουρκία δεν ενέκρινε πλήρως το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες

  • Η Τουρκία θα δώσει άδειες για έρευνες σε νέες περιοχές της Αν. Μεσογείου αυτόν το μήνα
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ αρχείου.: EPA / Valentin Flauraud)

Η Άγκυρα θα μπλοκάρει την τελική έκδοση του αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία μέχρις ότου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας συμφωνήσουν να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα είχε απειλήσει με βέτο το συγκεκριμένο σχέδιο του ΝΑΤΟ, έως ότου η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην Τουρκία στην επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον των δυνάμεων YPG στη βόρεια Συρία και αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της πολιτοφυλακής ως τρομοκρατική οργάνωση. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία ήρε το βέτο της προς το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο. Εντούτοις, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα συμφώνησε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, αλλά δεν έχει δώσει την τελική της έγκριση.

Όπως τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του στη Ρώμη, η Άγκυρα θα εμποδίσει το σχέδιο μέχρι να εγκριθεί επίσης και το αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία, το οποίο η Άγκυρα λέει πως η Συμμαχία πρέπει να στηρίζει την τουρκική θέση για τους YPG. «Αυτό το σχέδιο δεν θα εκδοθεί μέχρις ότου εκδοθεί και το δικό μας σχέδιο», διεμήνυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας την τουρκική στάση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ως μια χειρονομία στους συμμάχους της.

  • Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Anadolu.