7 Δεκέμβριος 2019, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2019, 17:41

LIVE το διεθνές συνέδριο της Αθήνας για το έγκλημα της γενοκτονίας

  • LIVE το διεθνές συνέδριο της Αθήνας για το έγκλημα της γενοκτονίας

Στην Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, φιλοξενείται σήμερα και αύριο το διεθνές συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας που συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και γνωστών Πόντιων επιχειρηματιών.

Στο συνέδριο, που γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία κορυφώνει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στόχος, άλλωστε, είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής, γι’ αυτό και πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την 9η Δεκεμβρίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.


Live εικόνα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με διερμηνεία)


Live εικόνα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στη γλώσσα των ομιλητών)

Το πρόγραμμα της ημέρας
Την εναρκτήρια εισήγηση της σημερινής πρώτης ημέρας θα κάνει ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας Steven L. Jacobs (10:30), ο οποίος θα επαναπροσεγγίσει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

H ενότητα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, που θα ξεκινήσει στις 11:35 υπό την προεδρία του καθηγητή Ηλία Πετρόπουλου και του Ισραηλινού δημοσιογράφου Benjamin Weinthal, θα ολοκληρωθεί με δύο ανοιχτές συζητήσεις. Για τις όψεις της Γενοκτονίας θα μιλήσουν οι Tessa Hofmann και Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, για τις το πώς αντέδρασαν αξιωματούχοι του Ναυτικού ο Robert Shenk, για την καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων από το 1984 έως το 1924 ο Benny Morris και για το μύθο της Τραπεζούντας ο Dror Ze’evi.

Στις 14:05 συζήτηση με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη, την οποία θα συντονίσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης.

Στις 17:00 για την περίπτωση των Αρμενίων και των Ασσυρίων θα μιλήσει ο κοινωνικός και πολιτιστικός ανθρωπολόγος Harutyun Marutyan, και θα συντονίσει η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χριψιμέ Χαρουτουνιάν.

Η επόμενη ενότητα του συνεδρίου ξεκινά στις 17:55 και αφορά στην πολιτική της σύγχρονης Τουρκίας. Συντονιστής ο Νίκος Μιχαηλίδης και ομιλητές ο Cengiz Aktar («Μια άμεση συνέπεια μη αναγνωρισμένων Γενοκτονιών. Ο πολιτισμός της ατιμωρησίας στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας») και ο Tamer Çilingir («Ο Πόντος σήμερα και οι Έλληνες που επέζησαν ως μουσουλμάνοι στον Πόντο»).

Η τελευταία ενότητα που αφορά στη νομική διάσταση της Γενοκτονίας των Ελλήνων ξεκινά στις 19:10. Προεδρεύει ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης. Ομιλητές ο Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης («Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και τον Πόντο τον 20ό αιώνα και η διεθνής νομιμότητα») και ο Alfred-Maurice De Zayas («Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα επανόρθωσης»).

  • Εδώ όλο το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες και τα βιογραφικά των ομιλητών στην ιστοσελίδα greekgenocide100.org.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.