6 Δεκέμβριος 2019, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 18:45

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

  • Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (ΑΕΕΕ), με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο για προκλητική στάση της Άγκυρας, που επιδίδεται σε «επιθετικές πράξεις» που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΑΕΕΕ αναφέρει τα εξής: «Σε μια φρενήρη προσπάθεια επιθετικών πράξεων που απειλούν την ειρήνη επιδίδεται η Τουρκία, με τελευταία και βαθύτατατα επικίνδυνη σε συνέπειες την σύναψη μνημονίου κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

»Η συνεχής προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η μη συμμόρφωσή της στη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό, η εισβολή στη βορειοανατολική Συρία με στόχο τους Κούρδους, αλλά και τους Αρμένιους και τους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής, αλλά και η στήριξη με επιτήδειους υπόγειους χειρισμούς στους φανατικούς ισλαμιστές, είναι ίσως οι νεότερες μορφές της ίδιας παλαιάς τακτικής, με την επίδειξη άκρως αλαζονικής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας σε όλα τα πολιτικά-ιστορικά θέματα, σε ζητήματα αναμέτρησης και κυριαρχίας μεταξύ των γειτονικών χωρών της.

»104 χρόνια πριν, ήταν η Τουρκία που διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και μεταγενέστερα των Ποντίων και Ασσυρίων.

»45 χρόνια πριν, ήταν η Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο. 30 χρόνια πριν, ήταν η Τουρκία που προσέφερε την έμπρακτη υποστήριξή της προς τους αδελφούς-συμμάχους της Αζέρους ενάντια στο δίκαιο αγώνα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σήμερα, είναι πάλι η Τουρκία που παραβιάζει τις ΑΟΖ και το διεθνές δίκαιο. Δε μας πείθει πλέον ότι μπορεί να αλλάξει. Θα συνεχίζει την επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά της στο Αιγαίο με πρωτοστάτη, ποιον άλλο, τον πρώτο της πολίτη Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

»Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος δε θα πάψει ποτέ να υπενθυμίζει και να επισημαίνει, προς πάσα κατεύθυνση, τα εγκλήματα της γείτονας χώρας γιατί αφορούν σε θέματα ηθικής τάξης και διεθνούς δικαίου, που απαιτούν τη συμμόρφωση και δέσμευση της Τουρκίας. Θεωρούμε πως δεν υπάρχει περιθώριο αναβολών».