6 Δεκέμβριος 2019, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 15:01

Ανησυχία του ΠΟΥ για τις επιδημίες ιλαράς – Η Ελλάδα ξανά στη λίστα

  • Εμβόλιο για Covid-19: Κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμών σε ανθρώπους
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Francis R. Malasig)

Σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς το 2018 κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ασθένεια προσέβαλε 10 εκατ. ανθρώπους και σκότωσε 140.000, κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η εικόνα για το 2019 είναι ακόμη χειρότερη, με τα προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τον Νοέμβριο να δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.

«Το γεγονός ότι ένα παιδί πεθαίνει από μια ασθένεια που προλαμβάνεται μέσω του εμβολιασμού, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά κάτι εξοργιστικό και αποτελεί συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρέισους.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναφέρει το 2019 τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Αλβανία, Τσεχία και Βρετανία) έπαψαν να θεωρούνται «ελεύθερες της ιλαράς» το 2018 μετά την επανεμφάνιση μεγάλων επιδημιών. Με βάση τα περσινά επιδημιολογικά δεδομένα, η ασθένεια έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, χώρες στις οποίες αντιστοιχούν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως.

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο και οι θάνατοι οφείλονται συνήθως σε επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία, όμως μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις ενός εμβολίου «ασφαλούς και πολύ αποτελεσματικού», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, ο εμβολιασμός τελματώσει. Ο ΠΟΥ και η UNICEF ανακοίνωσαν ότι το 2018 περίπου το 86% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη δόση που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως.