6 Δεκέμβριος 2019, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 14:06

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ από τον Μητσοτάκη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

  • Προϋπολογισμός 2020: Τι ανακοινώνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Παράνομη απόπειρα που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα χαρακτηρίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τονίζει ότι είναι «δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης», τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα, που εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ μετά και το τελεσίγραφο της Αθήνας στον πρέσβη της Λιβύης, αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να μην ισχύσει η συμφωνία, «που έτσι και αλλιώς είναι ένα άκυρο κείμενο». Μάλιστα ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγα 24ωρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε επιθετική τη στάση της Άγκυρας, η οποία «με τα όσα αγεωγράφητα και ανιστόρητα ισχυρίζεται οδηγείται στη διπλωματική απομόνωση».

Ακόμα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αποδοχή της πρόσκλησης για επίσκεψη στην Αθήνα από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, καθώς, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο.

«Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της», είπε και ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, «που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».