6 Δεκέμβριος 2019, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 12:28

Η Ελλάδα απελαύνει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα

  • Ο Νίκος Δένδιας εκτάκτως στη Λιβύη 4
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ως ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) απελαύνεται ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, ο οποίος έχει προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση, καθώς πριν από λίγες ημέρες ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε μαζί του εκφράζοντας την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία επικυρώθηκε χθες από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τη δυσφορία της Αθήνας φέρεται να ενίσχυσε το γεγονός ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε στην ελληνική διπλωματία από τη λιβυκή πλευρά, όπως είχε ζητηθεί.

«Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει. Δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα το πρωί κάλεσε στο υπουργείο τον Λίβυο διπλωμάτη. Μάλιστα, όπως τόνισε, το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έδωσε εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα.

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
​Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ. Ο αξιωματούχος θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 12 Δεκεμβρίου. H συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του θα γίνει στον απόηχο της καταψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση «εθνικής συμφιλίωσης» που εδρεύει στην Τρίπολη.

Μάλιστα, ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Σε δηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι το κείμενο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη είναι «παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».