6 Δεκέμβριος 2019, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 11:01

Στήριξη από το ΝΑΤΟ για τους Κούρδους της Συρίας ζητά ο Ερντογάν

  • Στήριξη από το ΝΑΤΟ για τους Κούρδους της Συρίας ζητά ο Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Will Oliver)

«Αντάλλαγμα» για το ότι δεν έθεσε βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την καλύτερη προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη Ρωσία ζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τονίζει ότι τώρα είναι σειρά της Συμμαχίας να στηρίξει την Άγκυρα στη σύγκρουση με την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG) της Συρίας.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ζητήθηκε η βοήθειά του από τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας.

«Μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να στηρίξουμε το σχέδιο. Έπειτα από συνομιλίες με τους συναδέλφους μου είπαμε “ναι, αλλά δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”», σημείωσε με νόημα στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Προς το παρόν, όπως σημειώνει το Reuters, παραμένει ασαφής ο τρόπος βοήθειας. Μετά το πέρας της Συνόδου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «ο ορισμός της YPG δεν συζητήθηκε» – για την Τουρκία η κουρδική πολιτοφυλακή είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας. Ένας από τους συμμάχους, που δεν κατονομάστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, δεσμεύτηκε να στηρίξει την Άγκυρα.

Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση των ηγετών της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα τη Συρία.