6 Δεκέμβριος 2019, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 09:47

Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία: Κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν για το έγκλημα που συνεχίζεται έως σήμερα

  • Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία: Κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν για το έγκλημα που συνεχίζεται έως σήμερα
    Εμπνευστής του λογότυπου της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι ο Αλέξανδρος Μυριούνης

Σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία κορυφώνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των Κούρδων και επιχειρεί να ορθώσει με αναίδεια το ανάστημά της έναντι των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσει απόψε στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας που συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και γνωστών Πόντιων επιχειρηματιών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού.

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δεν είναι τυχαία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕ, επιλέχθηκε αυτό το διάστημα για να δημιουργηθούν συνειρμοί, καθώς η 9η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος».

Το πρόγραμμα
Σήμερα, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα προβληθεί βίντεο για τον Ράφαελ Λέμκιν, τον Πολωνό νομικό εβραϊκής καταγωγής που με απίστευτο πολυετή αγώνα κατάφερε να καθιερώσει τον όρο «γενοκτονία» («genocide») διεθνώς. Η λέξη αυτή δεν υπήρχε στα παγκόσμια λεξικά. Επινόησε τη λέξη, ενώνοντας την ελληνική λέξη «γένος» με τη λατινική «cidere» που σημαίνει φόνος.

Στη συνέχεια ο δρ Νίκος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σεντ Λούις, θα μιλήσει για το έγκλημα της γενοκτονίας, την κοινωνία πολιτών και το ελληνικό καθήκον. Για την πολιτική διάσταση της γενοκτονίας και τη στρατηγική αναγνώρισης θα μιλήσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ο Alfred-Maurice De Zayas, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την Προώθηση μιας Δημοκρατικής και Ισότιμης Διεθνούς Τάξης (2012-2018), θα αναφερθεί στην πρόληψη και την αποτροπή της γενοκτονίας και θα κάνει γενικές παρατηρήσεις για το έγκλημα. Θα ακολουθήσει η προβολή βίντεο με τίτλο «Είμαστε αυτοί που επέζησαν».

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 7 & την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες «Φάρος» και «Πύργος Βιβλίων», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα greekgenocide100.org.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.