6 Δεκέμβριος 2019, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 08:07

Η Βόρεια Κορέα ανησυχεί για την «άνοια του γεροξεκούτη» Τραμπ

  • Ο κορονοϊός φέρνει κοντά τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα
    (Φωτ.: EPA / YONHAP)

Με… αγένεια απάντησε η Βόρεια Κορέα στο, κατά την ίδια, αγενές σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο «υποτροπής» του Αμερικανού προέδρου στην «άνοια του γεροξεκούτη» από την οποία πάσχει. Με αυτόν τον τρόπο, λίγες εβδομάδες προτού εκπνεύσει το βορειοκορεατικό τελεσίγραφο προς την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα φάση ύβρεων και απειλών.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει δώσει προθεσμία στην Ουάσινγκτον έως το τέλος του χρόνου για να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, που παραμένουν σε αδιέξοδο.

Την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε από το Λονδίνο όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η στρατιωτική δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να είναι πιθανή. «Είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει να εκτοξεύει πυραύλους, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό τον αποκαλούσα “άνθρωπο-πύραυλο”», είπε, επαναλαμβάνοντας το παρατσούκλι που χρησιμοποιούσε πολύ συχνά όταν αναφερόταν στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στον Αμερικανό πρόεδρο απάντησε η υφυπουργού Εξωτερικών Τσόου Σον Χούι, η οποία τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές στερούνται ευγένειας έναντι της ανώτατης ηγεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, το ευτυχές σενάριο είναι να πρόκειται για ένα φραστικό ολίσθημα. «Αλλά το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό εάν πρόκειται για σχεδιασμένη πρόκληση, που μας βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της δήλωσης, που δεν είναι άλλο από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, η Βόρεια Κορέα έχει ήδη διαμηνύσει ότι είναι διατεθειμένη «να ανταποδώσει στα ίσα, σε όλα τα επίπεδα».