6 Δεκέμβριος 2019, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2019, 08:41

11 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Πορείες και δρακόντεια μέτρα

  • 11 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου – Πορείες και δρακόντεια μέτρα
    Νεαρή γυναίκα στέκεται στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στις 6 Δεκεμβρίου 2015, στα Εξάρχεια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις προγραμματίζονται πορείες. Στις 12:00 στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν μαθητές με προορισμό τη Βουλή, ενώ στις 6 το απόγευμα και πάλι στα Προπύλαια είναι το κάλεσμα από τις πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές. Το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό όλη τη μέρα, και η τροχαία θα εφαρμόζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Από τις 9:00 και μέχρι νεοτέρας θα είναι κλειστός ο σταθμός Πανεπιστήμιο του μετρό, με εντολή της αστυνομίας.

Και στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δύο πορείες: στις 12:00 η μαθητική από την Καμάρα και στις 18:00 η κεντρική. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Πάτρα (μεσημέρι και απόγευμα), Γιάννενα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάμο, Κω, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εκπονήσει σχέδιο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο οποίο κομβικής σημασίας είναι το να μην υπάρξει χώρος για επεισόδια από κουκουλοφόρους. Έτσι, αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν ακόμα και μέσα στην Πλατεία Εξαρχείων, ενώ όλη την εβδομάδα τα drone σαρώνουν την περιοχή ψάχνοντας για χώρους όπου θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πέτρες και μολότοφ.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί από την πολιτική και φυσική ηγεσία είναι αφενός να μην προκαλέσουν και αφετέρου να δείξουν μηδενική ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα. Στη σειρά των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχηγείο (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατευθύνσεις), αποφασίστηκε ακόμα να αυξηθούν τα μέτρα στα δημόσια κτήρια και στους αστυνομικούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που θα παρακολουθήσουν στενά τις πορείες. Σε επιφυλακή θα είναι και η ΟΠΚΕ και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση».

Πάντως, στην ΕΛΑΣ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, εξετάζοντας κυρίως πώς θα ανακόψουν τις καταδρομικές επιθέσεις και πώς θα αποφύγουν τον αιφνιδιασμό (ο σχεδιασμός προβλέπει για πρώτη φορά αστυνομικούς-παρατηρητές σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό).

Στην ηγεσία του Σώματος υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως το πιο δυναμικό κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου θα θελήσει να προκαλέσει επεισόδια ως απάντηση στις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, στην αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο και στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη –που έληξε χθες– για την οικειοθελή εκκένωση των καταλήψεων.