5 Δεκέμβριος 2019, 15:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2019, 18:14

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα υπό το φόβο των καταδρομικών

  • Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα υπό το φόβο των καταδρομικών
    Στιγμιότυπο από την πορεία του 2018 για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σχέδιο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο οποίο κομβικής σημασίας είναι το να μην υπάρξει χώρος για επεισόδια από κουκουλοφόρους, έχουν εκπονήσει η ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενόψει της αυριανής επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έτσι, αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν ακόμα και μέσα στην Πλατεία Εξαρχείων, ενώ όλη την εβδομάδα τα drone σαρώνουν την περιοχή ψάχνοντας για χώρους όπου θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πέτρες και μολότοφ.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι αστυνομικοί από την πολιτική και φυσική ηγεσία είναι αφενός να μην προκαλέσουν και αφετέρου να δείξουν μηδενική ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα.  

Στη σειρά των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήγε στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατευθύνσεις), αποφασίστηκε ακόμα να αυξηθούν τα μέτρα στα δημόσια κτήρια και στους αστυνομικούς στόχους και να χρησιμοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που θα παρακολουθήσουν στενά τις πορείες. Σε επιφυλακή θα είναι και η ΟΠΚΕ και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση».

Πάντως, στην ΕΛΑΣ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, εξετάζοντας κυρίως πώς θα ανακόψουν τις καταδρομικές επιθέσεις και πώς θα αποφύγουν τον αιφνιδιασμό σε περιοχές και εκτός του κέντρου (ο σχεδιασμός προβλέπει για πρώτη φορά αστυνομικούς-παρατηρητές στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό). Στην ηγεσία του Σώματος υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση πως το πιο δυναμικό κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου θα θελήσει να προκαλέσει επεισόδια ως απάντηση στις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, στην αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο και στο τελεσίγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη –που έληξε σήμερα– για την οικειοθελή εκκένωση των καταλήψεων.

Αύριο, ημέρα που συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Με υπόδειξη της Αστυνομίας θα κλείσει ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» στις 09:00 και μέχρι νεωτέρας. Στις 12:00 στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν μαθητές με προορισμό τη Βουλή, ενώ στις 6 το απόγευμα και πάλι στα Προπύλαια είναι το κάλεσμα από τις πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Και στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δύο πορείες: στις 12:00 η μαθητική από την Καμάρα και στις 18:00 η κεντρική. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Πάτρα (μεσημέρι και απόγευμα), Γιάννενα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάμο, Κω, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.