8 Δεκέμβριος 2019, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 22:18

Διεθνές συμπόσιο για τον Πόντο από την Εταιρεία Mακεδονικών Σπουδών

  • Διεθνές συμπόσιο για τον Πόντο από την Εταιρεία Mακεδονικών Σπουδών
    (Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο υπό τον τίτλο «Πόντος. Ιστορία-Πολιτισμός» διοργανώνει η Εταιρεία Mακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της, και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίο, στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη).

Συμμετοχή έχουν δηλώσει έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές με πολύχρονη και διακεκριμένη πορεία.

Στην τελετή έναρξης, που θα γίνει την Παρασκευή, θα βραβευθούν τα ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και «Παναγία Σουμελά».

Ακόμη, θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις στις επίτιμες προέδρους της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, στην ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, και στους ομότιμους καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευστάθιο Πελαγίδη και Κωνσταντίνο Φωτιάδη, οι οποίοι μέσα από τις έρευνές τους φώτισαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, τόσο στην ιστορική πατρίδα τους όσο και στον ελλαδικό χώρο μετά το 1922.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συμποσίου.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ13
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ