5 Δεκέμβριος 2019, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2019, 14:01

«Βάρβαρα»: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας (βίντεο)

  • «Βάρβαρα»: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας (βίντεο)
    (Φωτ.: life-events.gr)

Ένα πατροπαράδοτο έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας αναβίωσαν χθες πολλοί σύλλογοι Μικρασιατών και Θρακιωτών σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε φορά που ξημέρωνε 4 Δεκεμβρίου στην αλησμόνητη πατρίδα τα σπίτια μοσχοβολούσαν σουσάμι και κανέλα.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται και προστάτιδα των παιδιών από τις ασθένειες, παλαιότερα ιδίως από την ευλογιά που προκαλούσε πολλούς θανάτους. Γι’ αυτό είχε καθιεωρθεί στη γιορτή της, για να τη «γλυκάνουν», να μοιράζουν γλυκό, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».

Στη Θήβα το έθιμο αναβίωσε για 14η χρονιά από την Ένωση Μικρασιατών. Την εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας πλαισίωσαν οι χορωδίες των Βραγκανιώτικων Κέρκυρας και της Ένωσης, ενώ γευστικότατα ήταν τα βάρβαρα και τα παραδοσιακά χειροποίητα γλυκίσματα.


Ο Πολιτισιτκός Σύλλογος Ν. Καλλικράτειας (φωτ.: xalkidikipolitiki.gr)

Στην Καλαμάτα, ο Σύλλογος Μικρασιατών για τέταρτη φορά φέτος παρασκεύασε, παραμονή της γιορτής, το παραδοσιακό γλύκισμα και το μοίρασε στα μέλη του σε μια μικρή γιορτή που ετοίμασε προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν τις παραδόσεις. Το ίδιο έκανε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Καλλικράτειας. Μέλη του σωματείου μοίρασαν τα βάρβαρα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας.


(Βίντεο: Messinialive.gr)