5 Δεκέμβριος 2019, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2019, 12:42

Ανυποχώρητη η Τουρκία: Ψηφίζεται σήμερα η συμφωνία με τη Λιβύη

  • Επισπεύδεται η διαδικασία για τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη
    Άποψη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Λίγες ώρες μετά το ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο –και προτού ο Τούρκος πρόεδρος αναχωρήσει από τη βρετανική πρωτεύουσα–, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι σήμερα η Εθνοσυνέλευση θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία με τη Λιβύη που περιλαμβάνει δύο μνημόνια συνεργασίας, ένα για τις θαλάσσιες ζώνες και ένα για τη στρατιωτική συνεργασία.

Αυτή είναι η πρώτη «επίσημη» αντίδραση της τουρκικής πλευράς μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγάταϊ Ερτσίγες ανέφερε ότι καθορίζονται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. «Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται», πρόσθεσε.

Πάντως, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γνωστής και ως «ανατολική κυβέρνηση», Αμπντουλάχ αλ Θάνι, που μίλησε στο Sputnik, η συμφωνία θα έχει σοβαρές συνέπειες εάν τεθεί σε ισχύ.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν για Αιγαίο, ΑΟΖ και Μεταναστευτικό/Προσφυγικό. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στο τραπέζι όλα τα θέματα και «είπε ό,τι ήθελε να πει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (με τα οποία δημιουργήθηκε σύγχυση πριν από το ραντεβού του Λονδίνου), εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να δώσει τις ημερομηνίες έναρξης των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο.