5 Δεκέμβριος 2019, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2019, 12:30

Επίδομα γέννας και στις ανασφάλιστες μητέρες

  • Επίδομα γέννας και στις ανασφάλιστες μητέρες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια και τις κατηγορίες στις οποίες θα δοθεί το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ από τη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι πρόκειται για ένα δημογραφικό και όχι για ένα προνοιακό μέτρο. Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, και σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασία προβλέπει ότι θα καλύπτονται και οι ανασφάλιστες μητέρες.

«Θα δίνεται καθολικά, με μόλις το 1% των πιο πλουσίων να μένει εκτός», πρόσθεσε.

Η καταβολή θα γίνεται σε δύο δόσεις: ένα μέρος του επιδόματος θα δίνεται μετά τον τοκετό και το δεύτερο έξι μήνες μετά. Προς το παρόν εξετάζεται αν οι δόσεις θα είναι ισόποσες, ή αν θα δίνονται πρώτα 1.500 ευρώ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Επίσης, στόχος του υπουργείου είναι να γίνει το πρώτο επίδομα που θα δίνεται ηλεκτρονικά, ωστόσο αναμένεται να διατηρηθεί και ο… παραδοσιακός τρόπος υποβολής αιτήσεων, ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις. Η σχετική διάταξη για κάθε παιδί που γεννιέται θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.