5 Δεκέμβριος 2019, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2019, 10:07

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Κύπρος για την Τουρκία

  • Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει η Κύπρος για την Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Jerry Lampen)

Ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μέτρο κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εξετάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος. Εκτός από το Κυπριακό, στην κορυφή της ατζέντας ήταν και το κεφάλαιο Τουρκία-Ερντογάν.

Πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην πολιτική ηγεσία πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη έθεσε στο τραπέζι αρχικά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό ήταν περίπου το μήνυμα που έλαβε από τον Προκόπη Παυλόπουλο κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Αθήνα. Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από τον Νίκο Δένδια για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο. Αυτό που φαίνεται να βγαίνει από τη συνάντηση, σημειώνει ο Φιλελεύθερος, και το οποίο ανησυχεί ιδιαιτέρως τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία, «είναι πως έχουν να κάνουν με έναν Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είναι πλέον ανεξέλεγκτος».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες για τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Αντόνιο Γκουτέρες – αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενό της.

Για την τριμερή στη γερμανική πρωτεύουσα ενημέρωσε τη «βουλή» και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ, δεν αναμένεται σύντομα πενταμερής συνάντηση λόγω των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και επειδή υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας.