4 Δεκέμβριος 2019, 23:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 22:44

Εγκαίνια για τη νέα εποχή των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

  • Εγκαίνια για τη νέα εποχή των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου
    Εικόνα από την τελετή εγκαινίων στα ναυπηγεία του Νεωρίου (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Σύρου)

Τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, και επίσημα πλέον, σηματοδοτούν την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας νέας –όπως φαίνεται– ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο, που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας. Σήμερα (4/12) το μεσημέρι, με μια λαμπρή τελετή που έγινε σε εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX AE, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε διαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».

Το ναυπηγείο πριν από 20 περίπου μήνες βρισκόταν σε πλήρη παρακμή, αφού είχαν παγώσει τα πάντα, ενώ οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν περίμενε ότι η μεταμόρφωσή του θα έφερνε νέα δεδομένα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως έξι πλοία, όπως ανακοινώθηκε, είναι προς επισκευή αυτή την στιγμή στο Νεώριο της Σύρου.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ενώ στην ιστορική εκδήλωση έδωσαν το παρών ο καθολικός επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος και άλλοι επίσημοι.

Τον τόνο ωστόσο της νέας εποχής επισφράγισε με την παρουσία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και το μέλλον της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ο Τζ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ για το ναυπηγείο της Σύρου τόνισε: «Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατ. για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές, ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.