4 Δεκέμβριος 2019, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 20:43

Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

  • Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ
    Ο Χρήστος Σταϊκούρας με την Κριστίν Λαγκάρντ σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Διπλό όφελος αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί», τόνισε αρχικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Η αποδέσμευση, όπως ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας, έγινε χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε ο υπουργός. Τέλος, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία προχωράει «με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας».