4 Δεκέμβριος 2019, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 21:10

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

  • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Μετά τη συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το Προσφυγικό με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Κοτταρίδης