4 Δεκέμβριος 2019, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 20:03

Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

  • Επιμένει η Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση, από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.

Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».

«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία», ισχυρίστηκε. «Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. Πρόσθεσε ότι θα προστατεύσουμε «μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί».

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / Anadolu.