4 Δεκέμβριος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 18:59

Κύπρος: Παραδίδονται τα λείψανα 6 Ελλαδιτών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974

  • Κύπρος: Παραδίδονται τα λείψανα 6 Ελλαδιτών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα λείψανα έξι Ελλαδιτών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο επιστρέφουν την Πέμπτη (5/12) στην πατρώα γη, έπειτα από επίσημη τελετή για την παράδοσή τους που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, παρουσία συγγενών τους και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τέσσερις πεσόντες και δύο αγνοούμενους, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδίδονται προκειμένου να ταφούν με τις δέουσες τιμές.

Δύο από αυτούς επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου «Νοράτλας», το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Οι έξι είναι:

  • Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.
  • Ο συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.
  • Ο έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.
  • Ο έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.
  • Ο έφεδρος ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος.
  • O έφεδρος ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλία.

Οι δύο τελευταίοι ήταν καταδρομείς που επέβαιναν στο «Νοράτλας» και τα οστά τους εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Το παρών θα δώσει και αρχηγός Εθνικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄. Κατά τη διάρκεια της τελετής ομιλίες θα εκφωνήσουν ο Φ. Φωτίου και ο Αλκ. Στεφανής.

Μετά την τελετή τα λείψανα θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει τρισάγιο.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και εκπροσώπων της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα. Οι κηδείες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες έπειτα από διευθετήσεις που έχουν γίνει από την κάθε οικογένεια.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.