4 Δεκέμβριος 2019, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 21:50

Διασώθηκαν τα 14 μέλη πληρώματος πλοίου που παρουσίασε κλίση μεταξύ Λέσβου και Σκύρου

  • Διασώθηκαν τα 14 μέλη πληρώματος πλοίου που παρουσίασε κλίση μεταξύ Λέσβου και Σκύρου
    Εικόνα από την επιχείρηση διάσωσης με το super puma να πετά πάνω από το φορτηγό πλοίο (φωτ.: ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ_ΕΛΑΚΤ) και της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την οποία παρελήφθησαν με ασφάλεια 14 αλλοδαποί επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου που είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης μεταξύ Λέσβου και Σκύρου και είχε εκπέμψει SOS.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ενημερώθηκε μέσω ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ, πρωινές ώρες σήμερα, για το πρόβλημα στο πλοίο «New Leo», με σημαία Λιβερίας, το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, παρουσίασε κλίση εξαιτίας μετατόπισης του φορτίου του. Ο κυβερνήτης του πλοίου αιτήθηκε την εγκατάλειψή του, καθότι το πλοίο είχε λάβει κλίση περίπου 30 μοιρών.

Το Λιμενικό κινητοποιήθηκε άμεσα, και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ), πραγματοποίησε ευρεία επιχείρηση διάσωσης μελών του πληρώματος, στην οποία συμμετείχαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε παραπλέοντα πλοία καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία παρέλαβαν με ασφάλεια τους 14 αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Σκύρο. Οι διασωθέντες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σκύρου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι δύο εξ αυτών φέρουν τραύματα και χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας.

Το πλοίο παραμένει στην περιοχή διατηρώντας κλίση χωρίς να έχει, μέχρι στιγμής, παρατηρηθεί ρύπανση.