4 Δεκέμβριος 2019, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2019, 11:39

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση των τεστ παρθενίας στη Νέα Υόρκη

  • ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση των τεστ παρθενίας στη Νέα Υόρκη
    (Φωτ.: elitereaders.com)

«Κόκκινη κάρτα» σχεδιάζει να βγάλει η πολιτεία της Νέας Υόρκης στα «τεστ παρθενίας» που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, μετά τις αντιδράσεις με αφορμή τη δήλωση του Αμερικανού ράπερ T.I. (Κλίφορντ Χάρις) ότι κάθε χρόνο πηγαίνει την κόρη του στον γυναικολόγο για να βεβαιώνεται πως εξακολουθεί να είναι παρθένα.

Η αμερικανική πολιτεία θα εξετάσει τον Ιανουάριο του 2020, νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει «τα τεστ παρθενίας».

Η βουλευτής των Δημοκρατικών Μικαέλε Σόλαζ, που κατέθεσε το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι τα τεστ αυτά παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών και ενισχύουν τα στερεότυπα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα. «Τα τεστ παρθενικού υμένα δεν είναι απαραίτητα από ιατρική άποψη και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση», τόνισε η Σόλαζ. «Συχνά είναι επώδυνα, ταπεινωτικά, δραματικά για τα νέα κορίτσια ή τις γυναίκες και στην πραγματικότητα είναι μια μορφή σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο το οποίο στηρίζεται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τη Σολάζ, θα συζητηθεί στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εάν εγκριθεί, οι γιατροί που κάνουν αυτά τα τεστ θα κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, επεσήμανε η βουλευτή. Και εάν το τεστ κάνει κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας, θα θεωρείται σεξουαλική επίθεση.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχουν ζητήσει την κατάργηση των τεστ παρθενίας, τα οποία εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα σε περίπου 20 χώρες.

Πέρα από την ταπείνωση που νιώθουν οι κοπέλες και τα κορίτσια που υποβάλλονται σε αυτά, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη του παρθενικού υμένα σε μία γυναίκα δεν αποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή. Ο παρθενικός υμένας μπορεί να σπάσει από τη χρήση ταμπόν ή στη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η ιππασία και η ποδηλασία, ακόμη και στη διάρκεια ιατρικής εξέτασης. Κάποιες γυναίκες εξάλλου γεννιούνται χωρίς παρθενικό υμένα.