3 Δεκέμβριος 2019, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 22:42

Από τον Απρίλιο του 2023 το μετρό στη Θεσσαλονίκη

  • Από τον Απρίλιο του 2023 το μετρό στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Οδικό χάρτη με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης θα φέρει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, όπως δεσμεύτηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023, ενώ τότε θα γίνει και ο σταθμός της Βενιζέλου. Η επέκταση στην Καλαμαριά θα παραδοθεί λίγο αργότερα.

Σχετικά με την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, ζήτημα για το οποίο ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι «δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει καμία δεσμευμένη πίστωση, ούτε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας». Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία-πλαίσιο που αφορά περισσότερες από μία συμβάσεις και έχει να κάνει με τις πρόδρομες εργασίες.

Για την επέκταση στην Καλαμαριά υπήρξαν δύο δημοπρασίες (στις οποίες περιλαμβάνεται η σιδηροδρομική υποδομή), ενώ μένει να δημοπρατηθούν άλλες επτά εργολαβίες για να προχωρήσουν τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Για το σταθμό της Βενιζέλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, θα γίνει την Πέμπτη άλλη μία συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού – αίτημα της εταιρείας είναι να ανακληθεί η απόφαση του 2017 και να εγκριθεί μελέτη για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους μετά την κατασκευή του σταθμού.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ταχιάος τόνισε σε 10 μέρες το πολύ θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία η οδός Βενιζέλου και οι διαβάσεις των πεζών, οι οποίες δεν πρόκειται να ξανακλείσουν, και ανέφερε ότι έχουν γίνει υποδείξεις στον ανάδοχο ώστε να μπει σε πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων.