3 Δεκέμβριος 2019, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 22:12

Συγκίνηση στην αυστραλιανή πρεμιέρα του φιλμ «19.05.1919» για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Συγκίνηση στην αυστραλιανή πρεμιέρα του φιλμ «19.05.1919» για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Φώτης Μάραντος)

Λήψεις σε Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σαμψούντα και Κοτύωρα που έγιναν μεταξύ του φετινού Μαρτίου και του Ιουλίου, αλλά και ένα γαμήλιο γλέντι στο οποίο πρωταγωνιστούν μέλη των χορευτικών ομάδων των ποντιακών σωματείων Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου και Νυρεμβέργης, περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ 19.05.1919 του Φώτη Μάραντου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δουλειά που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις προβολές που έγιναν στη Γερμανία, ενώ με εξίσου μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το φιλμ το κοινό της Αυστραλίας.

Το ντοκιμαντέρ των 24 λεπτών είναι στα γερμανικά και έχει θέμα του τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η αυστραλιανή πρεμιέρα έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Σίδνεϊ, σε ειδική προβολή που διοργανώθηκε από την Επιτροπής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και προβολή στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης.

Το St. George Auditorium Bank όπου έγινε η πρώτη προβολή ήταν κατάμεστο. Εκτός από τον Φώτη Μάραντο, διευθυντή και ιδιοκτήτη του διαδικτυακού καναλιού Hellas TV που εδρεύει στο Μόναχο, ο οποίος είναι και παραγωγός της ταινίας, το χειροκρότημα κέρδισαν και ο 80χρονος Ηλίας Θεοδωρίδης που έπαιξε λύρα με τον εγγονό του, αλλά και οι χορευτές και χορεύτριες του «Ποντοξενιτέα».

«Δεν ήταν μόνο για τους 350.000, τον αριθμό αυτών που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και για αυτούς που δεν γεννήθηκαν, τις επόμενες γενιές που χάθηκαν», είπε ο Φώτης Μάραντος παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ, και πρόσθεσε: «Μας συγκίνησε το ότι βλέπαμε ανθρώπους με βουρκωμένα μάτια».

Η αφήγηση ήταν και στα ελληνικά για την προβολή, με αγγλικούς υποτίτλους, αλλά το φιλμ ετοιμάστηκε αρχικά με γερμανική αφήγηση, καθώς στόχος ήταν η ενημέρωση του κοινού της Γερμανίας. «Πώς ψάχνουμε αναγνώριση από άλλα κράτη χωρίς να απευθυνόμαστε σε μη ελληνικό κοινό;», διερωτήθηκε ο Νίκος Μάραντος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της SBS.

Επίσης, εκτός από τη γλώσσα, δομικό στοιχείο του 19.05.1919 είναι και οι συνεντεύξεις με ανθρώπους που δεν συνδέονται άμεσα με τον Πόντο – συμμετέχουν: ένας Γερμανός πολιτικός επιστήμονας, ο πρόεδρος των Αρμενίων Μονάχου, ένας δικηγόρος για τις νομικές πτυχές του ζητήματος, αλλά και η πρόεδρος της κυβέρνησης Άνω Βαυαρίας που δηλώνει: «Πρέπει να δώσουμε φωνή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της εποχής εκείνης για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αν και μη ποντιακής καταγωγής, ο παραγωγός της ταινίας, που επισκέφθηκε πρώτη φορά τον Εύξεινο Πόντο για τα γυρίσματα (όπως εξήγησε: «τα μέρη εκεί μυρίζουν Ελλάδα»), επισημαίνει ότι η Γενοκτονία αφορά τον κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως καταγωγής.