3 Δεκέμβριος 2019, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 19:35

Σύνοδος NATO: «Καβγάς» Μακρόν-Τραμπ για το Ισλαμικό Κράτος

Δεν… απογοήτευσαν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ (ο νέος και ο παλιός ταραξίας, αντίστοιχα), καθώς η ένταση αποτυπώθηκε στις τηλεοπτικές κάμερες. Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που παραμένουν κρατούμενοι στη Μέση Ανατολή είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, κυρίως δηλαδή από την Ευρώπη.

«Θα θέλατε μερικούς καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε», είπε απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μάλλον δεν εκτίμησε το χιούμορ λέγοντας: «Ας είμαστε σοβαροί». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν είναι οι ξένοι μαχητές («η πλειονότητα των τζιχαντιστών προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε), αλλά το να τελειώσει ο πόλεμος με τη τζιχαντιστική οργάνωση – με αυτό τον τρόπο αμφισβήτησε ευθέως την αμερικανική θέση ότι το ISIS έχει ηττηθεί. «Αυτή ήταν μία από τις κορυφαίες μη απαντήσεις που έχω ακούσει ποτέ», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ουσιαστικά, ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού ομολόγου του να επιτρέψει τον επαναπατρισμό των Γάλλων ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητά του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος της Γαλλίας την κατηγόρησε ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους στη Συρία, και καλώντας την Άγκυρα να ξεκαθαρίσει αυτή την αμφισημία. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην υπόθεση αγοράς των S-400, με τον Εμανουέλ Μακρόν να παρατηρεί ότι δεν είναι «τεχνικά δυνατό» μέλος του ΝΑΤΟ να προμηθεύεται τέτοια συστήματα και τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενεχόμενο επιβολής κυρώσεων.