3 Δεκέμβριος 2019, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 17:14

Η Ελλάδα παγώνει το διάλογο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

  • Η Ελλάδα παγώνει το διάλογο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
    Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2019 (φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Άμυνας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στο Λονδίνο, η Αθήνα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παγώνει το διάλογο με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην ελληνική πρωτεύουσα μέσα στον Δεκέμβριο, αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας.

Για την επανέναρξη του διαλόγου είχαν συμφωνήσει οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στη συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, ωστόσο πλέον η Ελλάδα θεωρεί ότι οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις (με αποκορύφωνα τη συμφωνία με τη Λιβύη με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών) ακυρώνουν στην ουσία τους τις όποιες συζητήσεις.

Άλλωστε, η Καθημερινή σε παλαιότερο ρεπορτάζ της σημείωνε ότι η Αθήνα ήταν γενικά σκεπτική σχετικά με τη σκοπιμότητα διατήρησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης λόγω της προσπάθειας της Άγκυρας να θέσει στο τραπέζι ζητήματα όπως το Προσφυγικό. Συνεπώς, η τωρινή απόφαση για πάγωμα της διαδικασίας είναι «εωσότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες», σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.