3 Δεκέμβριος 2019, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 12:42

Σεισμός στην Αλβανία: Oι κάτοικοι στο Δυρράχιο διστάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους

  • Σεισμός στην Αλβανία: Oι κάτοικοι στο Δυρράχιο διστάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους
    Σε σκηνές έχουν βρει καταφύγιο οι πληγέντες στην Αλβανία (φωτ.: EPA/MALTON DIBRA)

Η γη στην Αλβανία εξακολουθεί να τρέμει αρκετά 24ωρα μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γεγονός που επιτείνει τον πανικό των κατοίκων. Στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της γειτονικής χώρας, οι ένοικοι σπιτιών που υπέστησαν ζημιές διστάζουν να επιστρέψουν στα κτίσματα αυτά πριν λάβουν επιβεβαίωση από τις αρχές πως είναι ασφαλές. Η κυβέρνηση Ράμα έχει εξασφαλίσει προσωρινά καταλύματα στους 6.300 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι και προσπαθεί να συντονίσει τους ελέγχους ασφαλείας των σεισμόπληκτων κτηρίων και την ανοικοδόμηση των σπιτιών.

Περίπου 70 ειδικοί, ανάμεσά τους 50 ξένοι, εργάζονται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών ανά κτήριο.

«Στην τηλεόραση τα παρουσιάζουν σαν οι Αρχές να τα έχουν φροντίσει όλα αλλά έχουν περάσει έξι ημέρες που είμαστε στον δρόμο και κανένας δεν ήρθε να μας πει εάν το κτήριο είναι ασφαλές», κατήγγειλε ο Ρόμπερτ Μπούσι, 61 ετών, ο εξηντάρης μιλώντας στο Reuters.

Κάτοικοι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων ή ζουν ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους επιστρέφουν διαρκώς στα διαμερίσματά τους, για να προστατεύσουν από εκείνους που αποπειρώνται να κλέψουν τα υπάρχοντά τους ή να πάρουν από εκεί υπάρχοντά τους, καθώς οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις εντείνουν την ανησυχία τους αλλά και την καταπόνηση των κτισμάτων.

Τουλάχιστον 3.822 κατοικίες και 461 πολυκατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και τα 20 έχουν ήδη χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα, κατεδαφιστέα.