3 Δεκέμβριος 2019, 13:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 13:13

«Όμηρος» του υπουργείου Παιδείας το ελληνικό Λύκειο Νυρεμβέργης

  • «Όμηρος» του υπουργείου Παιδείας το ελληνικό Λύκειο Νυρεμβέργης
    Το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης (φωτ.: dw.com)

Το εμπορικό Franken-Center της Νυρεμβέργης έχει την τιμητική του. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, «φιλοξενεί» σε ώρες που τα γερμανόπουλα δεν βρίσκονται στο σχολείο, παιδιά κυρίως της α΄ β΄ και  γ΄ Λυκείου του ελληνικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι. Οι καφετέριες και τα πολυκαταστήματα έχουν αντικαταστήσει τα σχολικά θρανία ενός ακόμη ομογενειακού σχολείου της Βαυαρίας, όπου οι ελλείψεις σε Έλληνες εκπαιδευτικούς είναι μεγάλες.

Οι γονείς βλέπουν με τρόμο και απελπισία αυτήν την κατάσταση, γιατί βάζουν στο μυαλό τους το χειρότερο – τσιγάρα, ναρκωτικά, οι κίνδυνοι μεγάλοι.

Το σχολείο υπολειτουργεί
Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Ρήγος. «Τα παιδιά φεύγουν νωρίτερα. Αντί στις 2:30 το μεσημέρι, στις 11:15 ή στις 12:00, αναλόγως με το σχολικό πρόγραμμα» λέει στην Deutsche Welle.

Από το συνολικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των 260 ωρών και στις τρεις τάξεις, οι 87 δεν γίνονται, είναι κενές. Δεν υπάρχουν καθηγητές. «Το πρόβλημα είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας από τις αρχές της χρονιάς. Εκτός από μερικά κενά που καλύψαμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, δεν πήραμε ούτε έναν καθηγητή από αυτούς που αποσπάστηκαν από την Ελλάδα. Όχι μόνο στο Λύκειο, αλλά και στο Γυμνάσιο», τονίζει ο Γρ. Ρήγος. Οι επαφές με τον συντονιστή στο Μόναχο ήταν συνεχείς, αλλά δεν απέφεραν αποτελέσματα».


(Φωτ.: dw.com)

Ο Αντώνης Παναγιωτίδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου. Σε ένα χαρτί έχει γράψει ένα κατεβατό από ονόματα και τηλέφωνα των υπευθύνων με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή στο υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Είναι μια κοροϊδία», μας λέει. «Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Δεν είναι δυνατόν να έχει φτάσει Δεκέμβρης και να μην έχουν τοποθετήσει εκπαιδευτικούς. Έχω μιλήσει με τη Διεύθυνση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με άπειρους ανθρώπους, κανείς δεν μπορεί να μου δώσει θετική πληροφορία».

Η θετική πληροφορία που ζητά το Λύκειο της Νυρεμβέργης δεν αφορά το αίτημα νέας προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο Λύκειο. Για κάτι τέτοιο έχει πετάξει πλέον το πουλάκι, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, αλλά ούτε και το υπουργείο προτίθεται να το κάνει. Τα παιδιά του Λυκείου χρειάζονται όμως, το αυτονόητο,  καθηγητές… χθες!

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του ρεπορτάζ της DW.

  • Πηγή: dw.com / Ειρήνη Αναστασοπούλου.