3 Δεκέμβριος 2019, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2019, 14:21

Σπάρτη: Μεγάλη εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Σπάρτη: Μεγάλη εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης)

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο πλαίσιο των εορτασμών για τον πολιούχο Όσιο Νίκωνα, τον «Μετανοείτε». Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» της μητρόπολης και ο Ιερός Ναός Οσίου Νίκωνος, και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εφέτης Νικόλαος Σταυριανίδης. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν «Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού: Παρελθόν, παρόν, μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος», υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Χρόνη, παρουσίασε τα απολυτίκια του Οσίου Νίκωνος, των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και της Παναγίας Σουμελά. Στη συνέχεια, τα μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αφηγήθηκαν κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αργότερα, τα μέλη της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων ερμήνευσαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης)

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Όσιο Νίκωνα που καταγόταν από τον Πόντο και σε άλλους αγίους της εκκλησίας από τον μαρτυρικό αυτό τόπο, και υπογράμμισε ότι ο Πόντος και άλλοι τόποι όπου άνθησε ο ελληνισμός δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται χαμένες πατρίδες, αλλά αλησμόνητες.