2 Δεκέμβριος 2019, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2019, 22:49

Η άνοδος θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής αυξάνει τη συχνότητα πρόωρων τοκετών

  • Η άνοδος θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής αυξάνει τη συχνότητα πρόωρων τοκετών
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει και μια παραγνωρισμένη επίπτωση, καθώς αυξάνει τη συχνότητα των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γεννήσεις μπορούν να συμβούν έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, λόγω αυτού και μόνο του κλιματικού παράγοντα. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Άλαν Μπαρέκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής Nature Climate Change, ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς.

Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι έξι μέρες, ενώ μπορεί να φθάσει έως και τις δύο εβδομάδες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι κατά μέσο όρο 25.000 μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Αμερική χάνονται περισσότερες από 150.000 μέρες κύησης, λόγω της κλιματικής αλλαγής που «σπρώχνει» τους τοκετούς πιο μπροστά. Μάλιστα, θεωρούν πιθανό ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 χαμένες μέρες εγκυμοσύνης ετησίως έως το 2100.

Ο πρόωρος τοκετός, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, μπορεί να αποβεί βλαπτικός για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41558-019-0632-4

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος