2 Δεκέμβριος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2019, 23:43

Αντικατάσταση της Wikipedia με την ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας προωθεί η ρωσική κυβέρνηση

  • Αντικατάσταση της Wikipedia με την ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας προωθεί η ρωσική κυβέρνηση
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA / Yuri Kochetkov)

Η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει νέο διαδικτυακό ιστότοπο για την εθνική εγκυκλοπαίδεια της, αφού ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Wikipedia είναι αναξιόπιστη και θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η κίνηση θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν «αξιόπιστες πληροφορίες που ενημερώνονται συνεχώς με βάση επιστημονικά επαληθευμένες πηγές γνώσης», τονίζει κυβερνητικό ψήφισμα.

Ο Πούτιν πρότεινε τον προηγούμενο μήνα την αντικατάσταση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας που προέρχεται από τους χρήστες του διαδικτύου με μια ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας –τη διάδοχο της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. «Αυτό, σε κάθε αξιολόγηση, θα σημαίνει αξιόπιστες πληροφορίες που προσφέρονται σε σύγχρονη μορφή», δήλωσε ο Πούτιν.

Το 2015 η Ρωσία είχε μπλοκάρει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia επειδή εντοπίστηκε ένα άρθρο που περιείχε πληροφορίες για την κάνναβη. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν υλικό σχετικό με ναρκωτικές ουσίες. Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια είναι ήδη διαθέσιμη σε μια βασική μορφή ηλεκτρονικά. Το νέο πόρταλ θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ρούβλια (31 εκατ. δολάρια), δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Tass ο Σεργκέι Κράβετς, ένας από τους επιμελητές της.

  • Με πληροφορίες από Reuters.