2 Δεκέμβριος 2019, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2019, 19:51

«Δάρδανος» και «Ιόλαος»: Παρουσιάστηκαν τα δύο σχέδια για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών

  • «Δάρδανος» και «Ιόλαος»: Παρουσιάστηκαν τα δύο σχέδια για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών
    Εικόνα από την συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του ΕΣΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος (φωτ.: ΓΓΠΠ)

Παρουσιάστηκαν σήμερα (2/12) τα δύο νέα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης βραχείων συνεπειών με τις κωδικές ονομασίες «Δάρδανος» (που αφορά στις πλημμύρες) και «Ιόλαος» (για τις δασικές πυρκαγιές), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου έδωσε το παρών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Με τα δύο αυτά ολοκληρωμένα σχέδια, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, τόσο από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, όσο και εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων φορέων και στα τρία επίπεδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι με αυτά τα δύο αυτά σχέδια «αποδεικνύουμε ότι το κράτος είναι εδώ, η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ. Συμβουλεύουμε τους πολίτες να ακούνε και να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ώστε να παρακολουθούν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

O γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τα δύο σχέδια και υπογράμμισε ότι αυτά συνδυάζουν την επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση ώστε «να μας θωρακίσουν έναντι των κινδύνων». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά εφαρμόζονται, ποιος τα παρακολουθεί και αν όλα γίνονται σωστά και στο χρόνο που πρέπει να γίνονται», πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης είπε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μάριος Καραγιάννης, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Φοίβος Θεοδώρου, ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Δημήτρης Αλεξανδρής και η σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΓΓΠΠ Ελένη Μπόμπου.