2 Δεκέμβριος 2019, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Δεκέμβριος 2019, 16:13

Ψηφιοποιούνται 100.000 βινύλια στη Βοστόνη των ΗΠΑ

  • Ψηφιοποιούνται 100.000 βινύλια στη Βοστόνη των ΗΠΑ
    (Φωτ.: pixabay.com)

Είναι γεγονός πως το βινύλιο έχει ξανακερδίσει την εκτίμηση των φιλόμουσων. Οι μαύροι στρογγυλοί δίσκοι κερδίζουν αναγνώριση και για την ποιότητα του ήχου τους και ως αντικείμενα τέχνης. Με όλο και περισσότερους να συρρέουν στα δισκοπωλεία για να αγοράσουν τα καινούργια άλμπουμ σε βινύλιο, το Internet Archive ανασκάπτει και φέρνει στην επιφάνεια παλιούς δίσκους με στόχο να διαφυλάξει, για πρώτη φορά, παλιές ηχογραφήσεις.

Αυτή η μη κερδοσκοπική ψηφιακή βιβλιοθήκη –γιατί περί αυτού πρόκειται– επιθυμεί να προσθέσει LPs στη συλλογή της.

Για το λόγο αυτόν ξεκίνησε, νωρίτερα φέτος, συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βοστόνης για να ψηφιοποιηθούν περισσότερα από 100.000 ηχητικά ντοκουμέντα που διαθέτει η βιβλιοθήκη: κυλίνδρους, δίσκους 78 στροφών και LPs. Προς το παρόν, το πρότζεκτ εστιάζει στα LPs. Στο Unlocked Recordings του Internet Archive, μπορεί ήδη κάποιος να ακούσει 750 άλμπουμ σε LP.

«Για περισσότερο από μία γενιά, το LP ήταν το κύριο μέσο μας για μουσική. Από τον Έλβις στους Beatles και, στη συνέχεια, στους Clash, το LP ήταν μάρτυρας στη γέννηση και του rock & roll και του punk rock. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, και είναι σημαντικό για εμάς να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές» τόνισε στο mymodernmet.com ο CR Saikley, διευθυντής ειδικών πρότζεκτ στο Internet Archive.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.