1 Δεκέμβριος 2019, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2019, 22:47

Επιμένει η Τουρκία να αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

  • Ακσόι: Έτοιμη η Τουρκία να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα 3
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι (φωτ.: Anadolu)

Απαντώντας στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Καΐρου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιμένει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη υπεγράφη στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Με αυτόν τον τρόπο, και για μια ακόμα φορά, η Άγκυρα αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σημειώνει ότι με το μνημόνιο κατανόησης καθορίζεται τμήμα των δυτικών ορίων στην Ανατολική Μεσόγειο όπου έχει θαλάσσιες δικαιοδοσίες η Τουρκία, και προσθέτει ότι για τον καθορισμό της ΑΟΖ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το μήκος και η κατεύθυνση που έχουν οι ακτογραμμές. «Όλα τα μέρη γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει.

Αν και κοινή θέση της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Τουρκία στερείται νομικής βάσης, εντούτοις ο Χαμί Ακσόι επιμένει ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της ενδιάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν από τη συμφωνία με τη Λιβύη όλα τα μέρη είχαν κληθεί σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι γίνεται λόγος για… μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενώ το Καστελόριζο χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, μιας και «βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τουρκία και υποτίθεται ότι δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνειά του».