1 Δεκέμβριος 2019, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2019, 20:18

«Θεατρικά Δρώμενα» στα Γιαννιτσά, με έναν συγκλονιστικό Τάκη Βαμβακίδη

Κείμενα από τον Ξενοφώντα και από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, μαζί με αποσπάσματα από τη Γη του Πόντου του Δημήτρη Ψαθά, αλλά και συγκλονιστικά ντοκουμέντα όπως είναι η αποχαιρετιστήρια επιστολή του καταδικασμένου σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας Αλέξανδρου Ακριτίδη, «μπλέχτηκαν» στα Θεατρικά Δρώμενα, αυτή τη διαφορετική παράσταση μνήμης που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο των Γιαννιτσών.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας, τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.

«Έναν μαύρον ημέραν…». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε το μονόπρακτο που παρουσίασε στην ποντιακή διάλεκτο ο Τάκης Βαμβακίδης, με τη λύρα να παίζει στο πίσω μέρος και τρεις πυρριχιστές στη σκηνή – αυτή ήταν ίσως η πιο συγκλονιστική στιγμή της βραδιάς που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Επίσης, η ηθοποιός Βούλα Αργυράκη απήγγειλε απόσπασμα από τη Μήδεια, ενώ ένα ακόμη θεατρικό μονόπρακτο ερμήνευσαν η Χρυσούλα Κουγιουμτζίδου και ο Γιώτης Σπυριδόπουλος. Τα Θεατρικά Δρώμενα διανθίστηκαν και με αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Αναφορά στον Γκρέκο και από την Αποθήκη της Στοφορίνας του Φίλωνα Κτενίδη.

Εμβληματικά τραγούδια  της ποντιακής παράδοσης –όπως το θρηνητικό «’Πάρθεν η Ρωμανία»– ερμήνευσαν η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης, χοράρχης της οποίας είναι ο π. Βασίλειος Τσουφλίδης.

Εκδηλωσεις