1 Δεκέμβριος 2019, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2019, 18:11

Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Δυτικής Αυστραλίας

  • Η Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Δυτικής Αυστραλίας
    Η αίθουσα συνεδριάσεων του πολιτειακού Κοινοβουλίου της Δυτικής Αυστραλίας (φωτ.: en.wikipedia.org)

Στον απόηχο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής Πίτερ Κατσαμπάνης μίλησε στο πολιτειακό Κοινοβούλιο της Δυτικής Αυστραλίας σχετικά με την ανάγκη να μην ξεχαστούν «οι φρικαλεότητες σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων».

«Η Ιστορία έχει καταγράψει ότι από το 1914 έως το 1923, κατά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε συστηματική εξόντωση ή απέλαση των Αρμενίων που ζούσαν στην περιοχή της Μικράς Ασίας που σήμερα είναι γνωστή ως Τουρκία. Την ίδια περίοδο και άλλες εθνοτικές ομάδες βρέθηκαν στο στόχαστρο, όπως οι Ασσύριοι και οι Έλληνες, ιδίως αυτοί του Εύξεινου Πόντου», είπε στην ομιλία του.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τόνισε ότι περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι, 750.000 Έλληνες και 300.000 Ασσύριοι εξολοθρεύτηκαν συστηματικά. «Εκατομμύρια ακόμα εκτοπίστηκαν, σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις όλων των εποχών», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο Πίτερ Κατσαμπάνης αναφέρθηκε στον Τζορτζ Τρελόαρ, και στο πώς βοήθησε τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας στη Θράκη.

«Όπως δεν ξεχνάμε το έργο του Τρελόαρ, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τις Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Ας μην τις ξεχάσουμε», προέτρεψε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής.

Με ανακοίνωσή της η αρμενική κοινότητα Δυτικής Αυστραλίας ευχαρίστησε τον βουλευτή για την τοποθέτησή του, αλλά και όλους τους συναδέλφους του που υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο παραμένει ακόμα ατιμώρητο.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, οι Εργατικοί της Δυτικής Αυστραλίας (το κόμμα του Πίτερ Κατσαμπάνη), οι οποίοι αποτελούν το πολιτειακό τμήμα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, στο πολιτειακό τους συνέδριο εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζονται οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι τόσο η Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας όσο και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να προχωρήσουν στην αναγνώριση των εγκλημάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το διάστημα 1909-1913.