30 Νοέμβριος 2019, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2019, 18:15

Αποχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου από εκδήλωση του αγωγού TANAP λόγω προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν

  • Αποχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου από εκδήλωση του αγωγού TANAP λόγω προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν
    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Μοσχανδρέου)

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που βρισκόταν στην τελετή εγκαινίων του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέχρι τα ελληνικά σύνορα, προκάλεσαν οι σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από εκδήλωση που έγινε στα Ύψαλα.

Όπως εξήγησε ο Δ. Οικονόμου μιλώντας στο enikos.gr, «ήμουν στα εγκαίνια του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Τη στιγμή που μιλούσε ο Ερντογάν αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στις γεωτρήσεις που γίνονται στην Κύπρο και το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη. Μόλις τα είπε αυτά, προτίμησα να αποχωρήσω εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε κατά των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις για την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να με σταματήσουν αλλά είπα ότι δεν μπορώ να παραμείνω. Σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλώσαμε στον σύνδεσμο ότι αποχωρούμε λόγω αυτών των δηλώσεων».

Όπως αναφέρει το skai.gr, η αποχώρηση έγινε μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος για μια ακόμη φορά χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική για την Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι τα ερευνητικά πλοία της Άγκυρας δεν θα φύγουν από την περιοχή. «Ορισμένοι (σ.σ. κύκλοι) εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών αναφορικά με την μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με την λογική: Το έκανα οπότε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.


Ο Ταγίπ Ερντογάν στην εκδήλωση για τον TANAP (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στις γεωτρήσεις θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Επιπλέον είπε ότι μόλις το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει το μνημόνιο η σημερινή κατάσταση θα έχει μία εντελώς διαφορετική διάσταση. «Τώρα επιτίθεται στην Λιβύη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να «εξαφανίσει» κάποιος την Τουρκία από το θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Ας κάνουμε την ενέργεια εργαλείο συνεργασίας αντί σύγκρουσης. Μην εφαρμόζετε τρόπους που θα κάνουν την περιοχή να πληρώσει».