30 Νοέμβριος 2019, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2019, 15:41

Σταματούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Αλβανία – Στους 50 έως τώρα οι νεκροί

  • Σταματούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Αλβανία – Στους 50 έως τώρα οι νεκροί
    Στιγμιότυπο από τις κηδείες των οκτώ μελών της μουσουλμανικής οικογένειας Λάλα, στο Δυρράχιο της Αλβανίας (φωτ.: EPA / MALTON DIBRA)

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και στην περιφέρεια της Λέζιας, βόρεια των Τιράνων, μια περιοχή που χτυπήθηκε άσχημα από το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, της 26ης Νοεμβρίου. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι οι οικογένειες των θυμάτων που ανέρχονται στους 50, θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια. Παρά το μέγεθος της καταστροφής, ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο.

Στο μεταξύ όμως, τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς εκτιμάται πως έχουν εντοπιστεί όλοι όσοι αγνοούνταν.

Συνολικά πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν, 41 παραμένουν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο και ακόμα τρεις μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό. Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτηρίων.