30 Νοέμβριος 2019, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Νοέμβριος 2019, 14:48

Βουτιά στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών

  • Βουτιά στον κόσμο των κβαντικών υπολογιστών

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας κβαντικός υπολογιστής, που βασίζει τη λειτουργία του στις αρχές της κβαντομηχανικής, πραγματοποίησε ένα έργο που θα ήταν πρακτικά αδύνατο για ένα συμβατικό υπολογιστή, πέτυχε τη λεγόμενη «κβαντική περιοχή».

Την ίδια ώρα επιστήμονες από το ρωσικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, έθεσαν σε λειτουργία το πρωτότυπο του πρώτου ρωσικού κβαντικού υπολογιστή δύο qubits, που χρησιμοποιεί υπεραγώγιμα υλικά.

Το πρώτο επίτευγμα έγινε από ομάδα επιστημόνων από τα εργαστήρια της Google στη Σάντα Μπάρμπαρα. Το επίτευγμά τους ανακοινώθηκε μέσω του περιοδικού Nature, με άρθρο όπου υποστηρίζουν ο κβαντικός υπολογιστής τους έκανε σε 200 δευτερόλεπτα υπολογισμούς που οι πιο ισχυροί συμβατικοί υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν 10.000 χρόνια για να εκτελέσουν! Πρόκειται για είσοδο σε μια νέα εποχή, υποστήριξε από την πλευρά του ο William Oliver του MIT, σε ένα σχόλιο που συνόδευσε το δημοσίευμα, συγκρίνοντας τη σημασία αυτού του επιτεύγματος με την πρώτη επιτυχή πτήση των αδελφών Ράιτ.

Ανταγωνίστρια της Google, η ΙΒΜ έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν επετεύχθη η «κβαντική υπεροχή», ανακοινώνοντας ότι οι επιστήμονές πέτυχαν να επαναλάβουν με συμβατικό υπολογιστή αυτό που έκανε ο κβαντικός υπολογιστής της Google σε δυόμισι μέρες και όχι σε 10.000 χρόνια. Ακόμα κι έτσι όμως, η διαφορά στην υπολογιστική ισχύ μοιάζει τερατώδης.

Προς το παρόν, η νέα τεχνολογία είναι στα σπάργανα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθεί πρακτικά σε εφαρμογές, ήδη όμως πολλοί φαντάζονται ότι θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στον τομέα της κβαντικής χημείας ή της κρυπτογραφίας. Τυχόν γενικευόμενη, μια τέτοια υπέρ-εκθετική αύξηση υπολογιστικής ισχύος, θα αποτελέσει ασφαλώς μια επανάσταση που θα επηρεάσει τελικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, ενδεχομένως ανατρέποντας και σταθερές του κόσμου που ζούμε, με την ανθρωπότητα να μπαίνει ολοταχώς στην εποχή που η Πληροφορία θα γίνει ενδεχομένως το κύριο αγαθό, αλλά και το κύριο μέσο επιβολής και κυριαρχίας, υποσκελίζοντας τη στρατιωτική και την οικονομική ισχύ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο.