29 Νοέμβριος 2019, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 15:13

Διάκριση για το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ

  • Διάκριση για το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ
    (Φωτ.: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Μια σημαντική διάκριση απέσπασε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ – στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη»–, καθώς αναδείχθηκε πρώτο μεταξύ των τμημάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης και τρίτο σε όλα τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη.

Η λίστα κατάταξης περιλαμβάνει όχι μόνο τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά κάθε τμήμα σε κάθε σχολή, γενικά. Τα τμήματα λαμβάνουν θέσεις με βάση τις αξιολογήσεις των φοιτητών, αλλά την πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσονται επιστολές του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες.

Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη» είναι μία από τις λίγες αντίστοιχων σπουδών στη δυτική Ευρώπη. Η Έδρα ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.