29 Νοέμβριος 2019, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 12:14

Η Αλβανία μετρά τις πληγές της – Η Ελλάδα συνδράμει με πολιτικούς μηχανικούς

  • Η Αλβανία μετρά τις πληγές της – Η Ελλάδα συνδράμει με πολιτικούς μηχανικούς
    (Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Ο φονικός σεισμός ισοπέδωσε και ανθρώπινες ψυχές. Είναι εκείνοι που οι δικοί τους άνθρωποι δεν στάθηκαν τυχεροί. Σήμερα το πρωί ο αριθμός των θυμάτων πλησιάζει τους 50. Θρήνος στα χαλάσματα. Χειροκροτήματα στα συντρίμμια, όταν οι διασώστες απεγκλωβίζουν άνθρωπο ζωντανό. Βροχερή η νύχτα που πέρασε για τους ξεσπιτωμένους, που βρήκαν καταφύγιο στις σκηνές οι οποίες στήθηκαν στο στάδιο του Δυρραχίου. Τα φυσικά φαινόμενα έγιναν ο εφιάλτης τους.

Στο προάστιο του Δυρραχίου Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας.

Οι διασώστες έδωσαν μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς. Η οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς. Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17χρονος. Δίδυμα αγγελούδια μαζί με τη μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες.


(Φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

«Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν και ξανάλεγαν για τη μάνα και τα τρία παιδιά της. Εκεί συναντάμε την ομάδα Ελλήνων διασωστών από τη Θεσσαλονίκη. Δίνουν τη δική τους μάχη. Πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Συνεργάζονται και με άλλες ομάδες διασωστών. Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται μεθοδικά και με υπομονή. Μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε μια άλλη γειτονιά, στην παραλιακή ζώνη, ένας άνδρας χάνει τις αισθήσεις του όταν καλείται να αναγνωρίσει τη σορό που μόλις είχαν ανασύρει από τα συντρίμμια. Ήταν ο ξάδελφός του, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε. Πολλές γειτονιές στο Δυρράχιο είναι αποκλεισμένες από το στρατό και την αστυνομία. Τα πολυώροφα κτήρια που εγκαταλείφθηκαν μοιάζουν με φαντάσματα. Κάθε μετασεισμός επιδεινώνει την κατάσταση και πέφτουν μπάζα στους δρόμους.

Ο κόσμος ζει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν την πόλη. Ο ανθρώπινος πόνος είναι για όλους.

Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμυρίζει τους σεισμόπληκτους. Παντού μοιράζονται ρούχα, ενώ κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και προσφέρουν φαγητό. Από σήμερα στο κέντρο του Δυρραχίου δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού που έφτασαν χθες το απόγευμα με C-130 θα προσφέρουν 300 μερίδες φαγητού μεσημέρι και βράδυ. Οι Αλβανοί σε κάθε βήμα ευχαριστούν τους Έλληνες. Μιλάνε τη γλώσσα μας γιατί έχουν δουλέψει χρόνια στη χώρα μας, και όπως μας λένε είναι μια δεύτερη πατρίδα γι’ αυτούς.


(Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για κακοτεχνίες σε σαθρά εδάφη. Στην έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ο Έντι Ράμα ανακοινώνει πως οι άστεγοι από την περιοχή του Δυρραχίου θα φύγουν από τις σκηνές και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, καθώς ο χειμώνας είναι βαρύς. Εκεί υπάρχουν 625 ξενοδοχεία. Παράλληλα, για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει αυτή η λύση, ζήτησε από τον στρατό να εγγυηθεί την ποιότητα των σκηνών.

Στο Δυρράχιο σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί 701 κτήρια, εκ των οποίων τα 12 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα 176 κρίθηκαν ακατοίκητα. Ζημιές υπάρχουν και στην περιφέρεια των Τιράνων. Δεκαπέντε σπίτια καταστράφηκαν, και 239 –ανάμεσα τους και παλιά αρχοντικά– έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πολιτικοί μηχανικοί του υπ. Υποδομών στην Αλβανία – Επιστρέφει η ΕΜΑΚ
Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναχωρεί σήμερα για την Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της ανταπόκρισης, στις 15:00 μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στη χώρα μας θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες μέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται μετά τις 17:00 σήμερα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαίρη Τζώρα - Κ.Τ.