29 Νοέμβριος 2019, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2019, 11:18

Ανοίγουν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακής Λαογραφίας στη Θεσσαλονίκη

  • Ανοίγουν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακής Λαογραφίας στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: facebook / Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης)

Ξεκινά σήμερα το διεθνές συνέδριο ποντιακής λαογραφίας με τίτλο «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: Από το παρελθόν στο παρόν», που διοργανώνει το Σωματείο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Το συνέδριο θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου, και θα διεξαχθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Συνδιοργανωτές είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες της Λαογραφίας από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γεωργία και την Τουρκία.

«Από 12 χρονών πήγαινα στον Πόντο με τον πατέρα μου Στάθη Ευσταθιάδη, που ήταν ο πρώτος που τόλμησε στις δύσκολες εποχές να καταγράψει τα έθιμα των Ποντίων που έμειναν στην Τουρκία, αλλά και τη Γεωργία (πρ. ΕΣΣΔ), αναδεικνύοντας πως η ποντιακή παράδοση, τα έθιμα, η διάλεκτος, τα τραγούδια και οι χοροί παραμένουν αναλλοίωτα. Ο πατέρας μου ήταν πρωτοπόρος στη μελέτη της λαογραφίας του Πόντου [...] ενώ υπήρξε και ο μεγάλος δάσκαλός μου στη λαογραφία. Γι' αυτό επιλέξαμε να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μας με τη διοργάνωση του συνεδρίου» ανέφερε στο Ράδιο «Πρακτορείο 104,9» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων η δρ Λαογραφίας και πρόεδρος σωματείου, Μυροφόρα Ευσταθιάδου.

«Προσωπικά, εύχομαι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την απαρχή για παρόμοιες μελλοντικές διοργανώσεις, και να δώσει το έναυσμα για να ασχοληθούν με την ποντιακή λαογραφία νέοι επιστήμονες, καθώς επίσης και να δοθεί η ευκαιρία σε πανεπιστημιακούς λαογράφους να γνωρίσουν την ποντιακή παράδοση» καταλήγει η πρόεδρος.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του συνεδρίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο πανεπιστημίων. Παράλληλα θα διεξάγεται έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου σχετικά με την ποντιακή λαογραφία.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ29
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:30
Η τελετή έναρξης θα γίνει στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.