29 Νοέμβριος 2019, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 12:01

Ανησυχία και σύγχυση μετά τον εντοπισμό βακτηριδίου διφθερίτιδας στον 8χρονο

  • Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει αξιόπιστες διαγνώσεις λευχαιμίας
    (Φωτ.: pixabay.com)

Πολλαπλά είναι τα ερωτήματα για το θάνατο του 8χρονου αγοριού στο «Αγλαΐα Κυριακού», που εισήχθη με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, ασθένεια που έχει εξαλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Οι αρχικές πληροφορίες για ελλιπή εμβολιασμό του άτυχου αγοριού, το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν σε ανάδοχη οικογένεια, δεν επαληθεύτηκαν, μιας και αποδείχθηκε ότι είχε λάβει και τις πέντε δόσεις.

Όπως εξήγησε στο Virus η Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ, διερευνάται αν το μικρόβιο που απομονώθηκε ήταν το επικίνδυνο τοξικογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας. Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν σε περίπου μία εβδομάδα, οπότε και θα βγουν τα αποτελέσματα από το εξειδικευμένο εργαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας στο οποίο εστάλησαν δείγματα.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού που αφορούν στα εμβόλια που καλύπτουν τη διφθερίτιδα είναι κοντά στο 99%», υπογράμμισε η Θεανώ Γεωργακοπούλου, προτείνοντας ψυχραιμία. Όσο τα ποσοστά διατηρούνται υψηλά, τόσο προστατεύονται οι παιδικοί πληθυσμοί στη χώρα μας. Όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι συμβαίνει με τους ενήλικες και κατά πόσο το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποσκάπτει την προσπάθεια διατήρησης της εμβολιαστικής «ασπίδας» γύρω από τα παιδιά.

Μιλώντας επίσης στο Virus, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κωνσταντίνος Νταλούκας τόνισε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «η διφθερίτιδα είναι εδώ με κάποιον τρόπο». Αν οι εμβολιασμοί σταματούσαν, νοσήματα ξεχασμένα δεκαετίες τώρα θα επανεμφανίζονταν.

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από κυνάγχη, χαμηλού βαθμού πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα ή/και τη μύτη.